Sabtu, 5 Mei 2012

KEUNIKAN DAN KEENAKKAN JAMBU GAJUS


Hari ini nor nak share menu lunch yang cukup lazat. "KEUNIKAN DAN KEENAKKAN JAMBU GAJUS"Korang kenal atau pernah dengar tak "JAMBU GAJUS"? Nor rasa ramai yang tak kenal kot. Kalau yang kenal pun maybe payah nak jumpa. Kalau biji gajus yang dah packing tu berlambak la kat market. Tapi harga pun boleh tahan jugak padanlah dengan kepupusan spesis tanaman ni. Jom berjinak-jinak dengan jambu gajus ni.

Pohon jambu gajus rendang jer dan daun pun lebat. Ha macam gambar kat bawah ni ha. Boleh la kalau nak bergayut ala-ala tarzan tu. hehehehe.... 



Daun besar dari daun pokok biasa. Tapi uniknya pucuk daun jambu gajus enak dibuat ulam. Pucuk dia warna hijau kemerahan. Rasanya kelat sedikit tapi makan dengan nasi lazat lagi menyelerakan. Nak buat ulam laksa pun boleh jugak. Asalkan ulam sudah...


Biasa korang tengok biji je kan yang berlambak kat market. Macam gambar kat bawah ni. Biji dia kekuningan dan rangup. Makan sebiji memang tak cukuplah. Kalau satu plastik macam ni Nor sorang boleh habiskan. Betapa sedap dan enak. Korang try la pasti akan ketagih. Hehehe sedap beb!


Korang tahu tak macam mana boleh terhasil biji macam tu? Yelah pelikkan mana ada biji buah yang boleh dimakan kan. Nor dulu pun pelik jugak duk fikir buah apa yang pelik sangat ni dan sedap pulak tu. Lama kelamaan baru tahu ia bukan buah tapi biji jambu gajus. Lagi unik biji ni duk kat luar bukan kat dal buah. Emmm korang boleh imagine tak macam mana tu?

Korang tak percaya ke? Jom tengok keunikkannya. Mesti terpegun dengan ciptaan Allah yang satu ni.

Ni lah dia buah jambu gajus yang telah masak. Buahnya warna kuning .
Tengok betol-betol biji dia warna coklat kehitaman.
Bunga jambu gajus warna kuning kemerahan.
Buah-buah yang masih kecil lagi. Biji besar dari buah.

Ada jugak buah yang berjeragat tapi still boleh makan.
Ada orang bertanya boleh makan ke buah jambu gajus ni??? Mestilah boleh tak nak makan biji dia ajer. Tapi buah dia tak sama macam dulu. Kalau dulu buah dia manis dan kelat sedikit tapi sedap. Tapi sekarang ni buahnya semua kelat. Nak jumpa yang manis tu memang teramatlah payah. Walaupun tak sedap dimakan macam tu je tapi still boleh makan la. Korang jangan risaulah kalau terliur nak makan.

Buah dia korang boleh buat sayur. Apa sayur???!!! Iya sayur lemak. Lazat dan enak.. Emm jom Nor kongsi simple menu ok so korang boleh masak sendiri la. Jom masuk dapur ye... 

BAHAN-BAHAN :
- jambu gajus
- sotong
- santan
- bawang besar
- cili besar
- garam
- gula

CARA MASAK :
- jambu gajus dihiris memanjang
- rebus jambu gajus tadi dan setelah mendidih angkat buah jambu gajus tadi dan perah
- masukkan santan dalam periuk
- masukkan jambu dan sotong
- potong bawang besar menjadi empat dan potong cili besar. masukkan kedalam periuk tadi
- masukkan garam dan gula secukup rasa
- masak atas api yang perlahan dan kacau sehingga menggelagak.
  DAH SIAP DAN BOLEH DIHIDANGKAN.


Amacam enakkan? Warna warni pasti menyelerakan.
Sebenarnya pohon jambu ni betul-betul di hadapan pagar rumah Nor. Buahnya bermusim jugak. Biasa dua kali setahun tak pun sekali jer setahun. Sesiapa yang duk berdekatan silalah ambil ye jangan segan silu. Jangan tak tahu kalau kat pasar jual RM2.00 5 biji. Wow mahalnya. Yup betul sebab buah ni memang payah nak jumpa sekarang. Tapi sesiapa yang nak FREE boleh datang ambil kat rumah Nor jer.. :)

So camana pendapat korang? Betol tak buah gajus ni cukup unik dan enak. SELAMAT MENCUBA YA!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan